22/A kadastrosu yenileme kadastrosu olarak da geçer. Ülkemizdeki kadastronun büyük bir çoğunluğu yapılmış durumdadır. İlk defa kadastro yapılacaksa buna tesis kadastrosu denir. Malikler belirlenir. Fakat eskiden kadastro yapılmışsa (1980 li yıllar gibi eski tarihlerde) kullanılan alet ve edavatların tam ölçüm yapamaması nedeniyle arazide kullanılan yer aslında tapudaki/paftasındaki yüzölçümden fazla veya az olabilir. O yüzden yeniden ölçümler yapılarak güncel teknoloji ile gerçek yüzölçümü hesaplanmaya çalışılır.
Şöyle ki etrafı çit ile çevrili bir arsamız/tarlamız olduğunu düşünelim. Eski yıllarda bu çit alanı hesaplanarak 1453 m2 olarak hesaplandı diyelim. Aradan yıllar geçti teknoloji gelişti ve aynı yer tekrar ölçülerek çit alan 1400 m2 veya 1500 m2 çıkabilir. Yüz ölçüm düşer veya artabilir ama zeminde kullanılan alan hiç değişmemiştir.
22/A kadastrosunda yüzölçüm değişir veya üstünde eskiden yapı olan bir arsada yenileme yapılırken yapı yıkılmış ve mevcutta yoksa cinsi değişebilir. (Cins değişiklik harçları ayrı bir konu olup burada değinilmemektedir.)
Dayanağı ise 3402 sy Kadastro Kanunu 22. Maddesidir.
Madde 22/a) “Tapulama, kadastro veya değişiklik işlemlerine ilişkin; sınırlandırma, ölçü, çizim ve hesaplamadan kaynaklanan hataları gidermek üzere uygulama niteliğini kaybeden, teknik nedenlerle yetersiz kalan, eksikliği görülen veya zemindeki sınırları gerçeğe uygun göstermediği tespit edilen kadastro haritaları tekrar düzenlenerek tapu sicilinde gerekli düzeltmeler yapılabilecektir.”{alertWarning}