Tarım Mallarının (Tarla, bahçe ..vb) devri hakkında
Tarımsal amaçlı araziler (tarla, bahçe, bağ, zeytinlik ..vb) Tapu Müdürlüklerinde işlem görünce bir takım özel uygulamalara tabi olabiliyorlar.
Tarım arazileri 5403 sayılı Kanun Uygulamalarına tabir. Kanunun özü işe şu şekildedir. Eğer bir yer tarım arazisi ise hisseli bölünmemelidir. Bölünebilmesi için belli şartlar olmalıdır. Amaç ise tarım arazilerinin tek elde toplanması, ekilip dikilmesine olanak sağlanmalıdır. Bu yüzden normal satışlara göre bazı durumlarda harç muafiyeti gibi durumları da olabiliyor.
- Tarla vasfındaki bir yer eğer imar planı, konut alanı, sanayi alana..vb gibi yerlerde kalmıyorsa ve tarımsal amaçlı kullanılıyorsa 20 dönüm, dikilide 5 dönüm, örtülüde 3 dönüm altı hisseli satışa konu edilemez. Tarım ve Orman müdürlüğü incelemesini yapıp ona göre işleme onay veya ret verir.
- Eğer tarım arazisi hisselendirilmeden satılıyorsa (yani Ali adına kayıtlıyken Veliye satıyorsa) satışı yapılır.
- Eğer Ali ve Veli aynı taşınmazda paylı olarak hissedar ise (yani 1/3 Ali adına 2/3 veli adına gibi hisseler belli ise) satışta ne Tapu Harcı ne de Döner Sermayı ödenir. Ücretsiz devir yapılır.
- Eğer Ali ve Veli adına iştirak grubu ise (yani mal muristen geliyor ve iştirak halinde olup tapuda hisseler yazmıyorsa) ikisi birlikte iştirak grubu dışından birine (dışarından Mehmet'e) direkt satabiliyor ve arım ve Orman müdürlüğüne devir işlemi sorulmadan yapılabilir. Ama Ali hissesini Veliye devredecek ise arım ve Orman müdürlüğü görüşü alınmadan yapılabilir.
Aslında 15/5/2014 öncesi ve sonrası olayı da var. Eğer ölüm tarihi öncesi ise iştirak grubu da olursa tarıma sormadan devir gibi işlemler yapılabilir.
Yazının yazıldığı tarih itibariyle geçerli olan 5403 sayılı Kanun Uygulamalarına göre yazılmıştır. Sonrasıda yapılan değişikliklerin olması ihtimaline karşı 5403 e bakmanız gerekebilir. Malum sürekli değişkenlik arz eden bir kanundur kendisi.
Kanunda bir çok detay mevcut olup yazımızda kabaca bilgi edinilmesi adına değinilmiş olup detaylı kanun maddesine buradan bakabilirsiniz.
{getButton} $text={5403 sayılı Kanun Uygulamaları } $icon={link} $color={#0e3a87}
Cahil Cühela NET